Αγορά αφυγραντήρα – Όσα θα έπρεπε να ξέρετε

Αγορά αφυγραντήρα – Όσα θα έπρεπε να ξέρετε

Ο αφυγραντήρας αποτελεί μία ακόμα συσκευή που έχει προστεθεί στη ζωή μας για να την βελτιώσει. Ο ρόλος του είναι να συλλέγει την περίσσεια υγρασία και να διατηρεί το ιδανικό επίπεδο αυτής. Όπως όλοι γνωρίζουμε η υγρασία δεν προκαλεί μόνο προβλήματα στο σπίτι, αλλά είναι ικανή να δημιουργήσει ακόμα και θέματα υγείας, πράγμα που πρέπει να αποφεύγεται. Η μεγάλη αύξηση του κόστους θέρμανσης μιας κατοικίας τα τελευταία χρόνια, ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να στραφούν στους αφυγραντήρες για να μειώσουν τα έξοδα θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες. Γι’ αυτό το λόγο, με την βοήθεια του αφυγραντήρα και τη ρύθμιση της υγρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα, εξασφαλίζετε άνετες και ευχάριστες συνθήκες ατμόσφαιρας, αφού πλέον η ιδανική θερμοκρασία στον χώρο έχει επιτευχθεί.

Επιλογή αφυγραντήρα

Η επιλογή ενός αφυγραντήρα έχει να κάνει με το ποσοστό υγρασίας που θέλουμε να εξαλείψουμε από τον χώρο μας, ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες μέσα σε αυτόν. Ως μονάδα μέτρησης της αφύγρανσης, έχουν οριστεί τα λίτρα νερού που μπορούν να απορροφηθούν από τον αέρα και να συλλεχθούν εντός ενός εικοσιτετράωρου (lt/24h).

Για την επιλογή των λίτρων του αφυγραντήρα που θα αγοράσουμε, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τους παρακάτω παράγοντες:

Οι διαστάσεις του χώρου μας

Πολύ συχνά επιλέγουμε έναν αφυγραντήρα με βάση τα τετραγωνικά του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί σωστό αν αναφερόμαστε σε κατοικίες που έχουν ένα σταθερό ύψος 2,8-3 μέτρα. Ένας εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού, ο οποίος μπορεί να μας προσδιορίσει και την παροχή του αέρα, είναι η επιλογή βάση του όγκου ενός χώρου. Ο όγκος του χώρου μας υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά της επιφάνειας με το ύψος του και η παροχή αέρα του αφυγραντήρα θα πρέπει να είναι ικανή να σαρώνει τον αέρα στον χώρο όσες περισσότερες φορές γίνεται.

Τα επίπεδα υγρασίας στην περιοχή που είναι ο χώρος μας

Για παράδειγμα αν ο χώρος βρίσκεται κοντά σε θάλασσα ή λίμνη, όπου τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά ή σε μία περιοχή με πολύ χαμηλό ποσοστό υγρασίας

Η θερμομόνωση και η υγρομόνωση του χώρου μας

Αν υπάρχουν εστιασμένα προβλήματα υγρασίας σε τοίχους ή δωμάτια που σας οδήγησαν στην άμεση αγορά ενός αφυγραντήρα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέσω της επιλογής της συσκευής, η άμεση και δραστική καταπολέμηση για να επαναφέρεται τις φυσιολογικές συνθήκες στο χώρο σας.

Η θερμοκρασία που επικρατεί στους χώρους που θέλουμε να αφυγράνουμε

Τα θερμοκρασιακά εύρη υπό τα οποία μπορεί να λειτουργήσει ένας αφυγραντήρας διαφέρουν ανάλογα τον τύπο της συσκευής. Βάσει του ότι υπάρχουν δυο είδη αφυγραντήρων, οι αφυγραντήρες με συμπιεστή και οι αφυγραντήρες με Ζεόλιθο (Τεχνολογία Desiccant), θα πρέπει να εξασφαλίζετε ότι λειτουργούν μεταξύ του θερμοκρασιακού εύρους που ορίζεται από τον κατασκευαστή.

Η συχνότητα χρήσης του χώρου, καθώς και η συχνότητα που πραγματοποιείται ο αερισμός του

Επιφάνεια χώρου (m2) με μέση υγρασία 50 – 60% Επιφάνεια χώρου (m2) με μέση υγρασία 70% – 80% Απόδοση Αφυγραντήρα (lt/24h)
Έως 30 Έως 20

8

30 έως 45 20 έως 30 12
45 έως 70 30 έως 45 16
70 έως 90 45 έως 60 20
90 έως 120 60 έως 80 25
120 έως 150 80 έως 100 30

 Τύποι Αφυγραντήρων

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αφυγραντήρων στην αγορά. Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή και οι αφυγραντήρες που χρησιμοποιούν ως αφυγραντικό μέσο τον Ζεόλιθο (Desiccant).

Αφυγραντήρες με Συμπιεστή

Η αρχή λειτουργίας των αφυγραντήρων με συμπιεστή είναι παρόμοια με την λειτουργία εκείνη των κλιματιστικών. Ο υγρός αέρας του χώρου περνάει μέσα από το ψυκτικό στοιχείο του αφυγραντήρα όπου εκεί υγροποιείται η υγρασία του αέρα και συγκεντρώνεται στο δοχείο συμπυκνωμάτων. Στη συνέχεια, ο αέρας περνάει από ένα δεύτερο θερμαντικό στοιχείο και αφού η θερμοκρασία φτάσει στα αρχικά επίπεδα επιστρέφει στο χώρο. Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή αποτελούν την απόλυτη αποτελεσματική λύση, εξασφαλίζοντας μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Ιδανικό για:

  1. Προστασία / απομάκρυνση μούχλας από τον χώρο σας
  2. Στέγνωμα ρούχων σε εσωτερικό χώρο
  3. Αισθητή μείωση της υγρασίας στον χώρο σας

Αφυγραντήρες με Ζεόλιθο (Desiccant)

Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό αφυγραντικό υλικό που προσφέρει μεγάλο φάσμα χρήσεων σε διάφορους τομείς. Έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το νερό και όταν έρθει σε κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες να το αποβάλει ξανά. Ο υγρός αέρας του χώρου περνάει μέσα από το δίσκο ζεόλιθου, ο οποίος χάρη στο αφυγραντικό υλικό συγκρατεί την υγρασία. Για να απομακρυνθεί η υγρασία από το δίσκο, ένα μέρος του αέρα περνάει μέσα από μία ειδική διάταξη και αφού θερμανθεί μέσω μιας αντίστασης, περνάει από το δίσκο και απορροφά την υγρασία που έχει συγκεντρωθεί σε αυτόν. Τέλος, ο αέρας καταλήγει σε έναν εναλλάκτη όπου η υγρασία που έχει απορροφηθεί, συμπυκνώνεται και καταλήγει στο δοχείο νερού της συσκευής. Ταυτόχρονα με την αφύγρανση, οι αφυγραντήρες Desiccant ενισχύουν και τη θέρμανση στον χώρο, αφού αυξάνουν τη θερμοκρασία που επικρατεί σε αυτόν λόγω της εξαγωγής θερμού αέρα (10°C έως 12°C πιο ζεστός από τη θερμοκρασία του δωματίου). Επωφεληθείτε από τη τεχνολογία Desiccant και εξασφαλίστε αθόρυβη λειτουργία και αποτελεσματικότερη αφύγρανση σε χώρους με ελλιπή ή και χωρίς θέρμανση.

Ιδανικό για:

  1. Σκάφος ή τροχόσπιτο
  2. Γκαράζ / χώρος στάθμευσης
  3. Αποθήκη χωρίς εξαερισμό

Τεχνολογία έξυπνης αφύγρανσης

Κατά την επιλογή της λειτουργίας Έξυπνη Αφύγρανση, ο αφυγραντήρας επιλέγει μόνος του το ποσοστό υγρασίας που θα πρέπει να επιτύχει στο χώρο λαμβάνοντας υπόψη του τις ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας του χώρου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες άνεσης με τον πλέον οικονομικό τρόπο και την χαμηλότερη κατανάλωση.

Λειτουργία Στεγνώματος ρούχων


Η ατμόσφαιρα κατά τους χειμερινούς μήνες περιέχει υψηλό ποσοστό υγρασίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ρούχα να στεγνώνουν πολύ δύσκολα και έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα. Η χρήση ενός απλού αφυγραντήρα μπορεί να στεγνώνει τα ρούχα, αλλά αν λειτουργήσει για παραπάνω ώρες, τότε το αποτέλεσμα δε θα είναι το επιθυμητό. Τα ρούχα θα στεγνώσουν σε τέτοιο υπερβολικό βαθμό που θα δυσκολεύουν ακόμα και στο σιδέρωμα. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχονται να καλύψουν οι αφυγραντήρες Inventor. Με την ειδική λειτουργία Στεγνώματος Ρούχων που διαθέτουν, στεγνώνουν τα ρούχα με τον πιο κατάλληλο και ιδανικό τρόπο, εξασφαλίζοντας ευωδιαστά και καθαρά ρούχα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στάθμη Θορύβου

Από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την επιλογή αφυγραντήρα είναι αυτή του θορύβο, ιδιαίτερα όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον αφυγραντήρα μέσα σε ένα υπνοδωμάτιο. Γι’ αυτό το λόγο, συστήνεται να γίνεται σύγκριση των επιπέδων θορύβου πριν την επιλογή ενός αφυγραντήρα, ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστα αποτελέσματα κατά τη λειτουργία του μηχανήματος. Για τις συσκευές που προορίζονται για μικρά δωμάτια, η χαμηλή στάθμη θορύβου είναι απαραίτητη ούτως ώστε να μην ξεπερνά τα 38 – 42dB στη χαμηλή ταχύτητα. Οι μεγαλύτερης ισχύος αφυγραντήρες μπορεί να έχουν μία στάθμη θορύβου 44 – 52dB.

Ιονιστής


Οι αφυγραντήρες με ενσωματωμένο ιονιστή, εξάρτημα απελευθέρωσης θετικών και αρνητικών ιόντων, συμβάλλουν στην εξουδετέρωση βακτηριδίων, μούχλας, σκόνης, δυσάρεστων οσμών, αιωρούμενων σωματιδίων και μικροβίων, αποτρέποντας την ανάπτυξη αλλεργιών και ασθενειών. Ο ιονιστής βοηθάει καθαρίζοντας τον αέρα από μυρωδιές όπως ο καπνός, καθώς η βελτίωση του αέρα ενός χώρου είναι άκρων σημαντική ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου διαμένουν μωρά και ηλικιωμένοι άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες.

Συνεχής αποστράγγιση


Μια πρόσθετη αλλά πολύ σημαντική δυνατότητα που θα πρέπει να έχει ο αφυγραντήρας είναι η συνεχής αποστράγγιση. Μέσω της συνεχούς αποστράγγισης ο αφυγραντήρας μπορεί να λειτουργεί αδιάκοπα χωρίς να έχετε το άγχος να αδειάσετε το δοχείο συμπυκνωμάτων, αφού το νερό θα οδηγείτε αυτόματα στο σιφόνι που θα έχετε επιλέξει. Η σύνδεση με τη μόνιμη αποχέτευση συνίσταται κυρίως σε περιπτώσεις που ο αφυγραντήρας εγκαθίσταται σε έναν χώρο που δεν κατοικείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. μια εξοχική κατοικία ή σε χώρους που έχουν μεγάλο πρόβλημα υγρασίας και το συνεχές άδειασμα του κάδου δεν μπορεί να ελέγχεται. Για χρήση του αφυγραντήρα σε σημεία που δεν υπάρχει κοντά κάποια προσβάσιμη αποχέτευση, επιλέξτε αφυγραντήρες με ενσωματωμένη αντλία νερού, ώστε να οδηγείτε το νερό στο σημείο που έχετε επιλέξει.

Συντήρηση


Η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός του αφυγραντήρα, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποδοτικότερη λειτουργία του και την μεγάλη διάρκεια ζωής της συσκευής. Οι περισσότεροι αφυγραντήρες τοποθετούνται στο πάτωμα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απορροφά όλη τη σκόνη που βρίσκεται πάνω σε αυτό και να φράζει το φίλτρο του. Εάν το φίλτρο δεν καθαρίζεται τουλάχιστον 2 φορές το μήνα, θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη μείωση της απόδοσης του αφυγραντήρα, αλλά και την αύξηση της κατανάλωση του. Μην αμελείτε τον τακτικό καθαρισμός του, ώστε να αποτρέπετε τυχόν καταπονήσεις στα επιμέρους εξαρτήματα της συσκευής, όπως τον συμπιεστή και τον ανεμιστήρα και να αποτρέψετε πιθανές φθορές. Για άριστο καθαρισμό και συντήρηση του αφυγραντήρα σας, εμπιστευτείτε τους ειδικούς της IQ Service.

Τα μέρη του αφυγραντήρα που θα πρέπει να καθαρίζονται είναι τα εξής:

  • Δοχείο συλλογής νερού σε περίπτωση που δεν υποστηρίζεται η συνεχής αποχέτετση
  • Φίλτρο αέρα από σκόνη
  • Εξωτερικό μερος
  • Υποδοχές εισαγωγής και εξαγωγής αέρα από σκόνη


Iqservice