Αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα – Όσα πρέπει να ξέρετε

Αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα – Όσα πρέπει να ξέρετε

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια συσκευή μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε θερμική και συναντάται συνήθως σε περιοχές όπου επικρατεί μεγάλη ηλιοφάνεια ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί στο βέλτιστο η ηλιακή ακτινοβολία. Για την επιλογή του κατάλληλου ενός πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εξής κριτήρια αγοράς:

  1. Είδος ηλιακού θερμοσίφωνα κλειστού κυκλώματος
  2. Μέγεθος δοχείου νερού
  3. Είδος ηλιακών συλλεκτών
  4. Δοχείο θέρμανσης (Boiler)

Είδος ηλιακού θερμοσίφωνα κλειστού κυκλώματος

Ανάλογα με τη θέση τοποθέτησης του δοχείου θέρμανσης οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ταξινομούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Ηλιακούς φυσικής ροής

Στους ηλιακούς θερμοσίφωνες φυσικής ροής το δοχείο θέρμανσης (Boiler) είναι συναρμολογημένο επάνω στη βάση του συλλέκτη και βρίσκεται ψηλότερα από αυτόν, με αποτέλεσμα η ροή νερού στο κλειστό κύκλωμα να γίνεται με φυσικό τρόπο δηλαδή το θερμό νερό ανεβαίνει μόνο του ψηλά και ωθεί το κρύο νερό πίσω στον συλλέκτη για αναθέρμανση με αποτέλεσμα να έχετε ζεστό νερό το 90% της ημέρας. Αυτός ο τύπος θερμοσίφωνα είναι ο πιο διαδεδομένος.

Ηλιακούς θερμοσίφωνας εξαναγκασμένης ροής

  

Στους ηλιακούς θερμοσίφωνες εξαναγκασμένης ροής το δοχείο θέρμανσης (Boiler) βρίσκεται χαμηλότερα από τον συλλέκτη, με αποτέλεσμα η ροή νερού στο κλειστό κύκλωμα να γίνεται με τεχνητό τρόπο, με εξαναγκασμό, δηλαδή με την βοήθεια κυκλοφορητή κυκλοφορεί τα νερά στο κλειστό κύκλωμα και μεταφέρει την ενέργεια από τον συλλέκτη στο δοχείο θέρμανσης. Το σύστημα φυσικής ροής ωστόσο είναι απλούστερο στην τοποθέτηση, χρειάζεται λιγότερη συντήρηση και είναι σαφώς οικονομικότερο από τα συστήματα εαξναγκασμένης ροής.

Μέγεθος δοχείου

Ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για την επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα είναι το μέγεθος του δοχείου νερού. Αυτό μπορούμε να το υπολογίσουμε ανάλογα με την μέση ποσότητα νερού που καταναλώνει κάθε άτομο , κυρίως τον χειμώνα όπου η ηλιοφάνεια ειναι σαφώς μικρότερη. Ενδεικτικά για μια τετραμελή οικογένεια που δεν κάνει εξεζητημένη χρήση, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας των 160 lt θεωρείται επαρκής.

Είδος ηλιακών συλλεκτών

  

Επόμενο κριτήριο στην αναζήτηση μας είναι η επιλογή είδους ηλιακών σύλλεκτων. Κατηγοριοποιούνται σε 2 είδη:

Επίπεδοι ηλιακοί συλλέκτες

  

Είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ηλιακού συλλέκτη, κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους σε σχέση με τις λυχνίες κενού. Για να είναι αποδοτικός ο συλλέκτης, είναι πολύ σημαντικό να διαθέτει επαρκή μόνωση στο πίσω μέρος του, υψηλής ποιότητας κρύσταλλα και μελετημένο πλαίσιο στερέωσης και στεγάνωσης του κρυστάλλου ώστε να μην υπάρχουν διαρροές.

Οι επιλεκτικοί συλλέκτες μπορούν να αποδώσουν μέχρι 40% περισσότερο από τους απλούς (χάλκινους) ηλιακούς συλλέκτες. Ειδικότερα εκείνοι με επίστρωση τιτανίου μπορούν να απορροφήσουν μέχρι 95% άμεση και έμμεση ακτινοβολία – άρα ακόμα μεγαλύτερη απόδοση και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ηλιακοί συλλέκτες κενού

Οι ηλιακοί συλλέκτες κενού αποτελούνται από λυχνίες με διπλό τοίχωνμα, που περιέχουν εσωτερικά τους σωλήνα με ειδικό θερμικό υγρό. Ανάμεσα στις δύο γυάλινες επιφάνειες, υπάρχουν ένα στρώμα από θερμοαπορροφητικό υλικό, το οποίο απορροφά την ηλιακή ενέργεια, θερμαίνοντας με αυτόν τον τρόπο το εσωτερικό της λυχνίας και κατ’ επέκταση την εσωτερική σωλήνα που φέρνει θερμικό υγρό. Η απόδοση τους θεωρείται ότι φτάνει το 100% ακόμα και το χειμώνα. Λόγω του μεγαλύτερου κόστους στην αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα, προτιμώνται στις περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη ζεστού νερού καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Δοχείο θέρμανσης (Boiler)

 

Τελευταίο κριτήριο για την τελική επιλογή σας είναι η επιλογή τρόπου σύνδεσης του δοχείου θέρμανσης. Η απόφαση που πρέπει να πάρετε είναι το αν θέλετε έναν από τους εξής 2 τρόπους σύνδεσης:

Διπλής ενέργειας

Με τον όρο διπλής ενέργειας εννοούμε την δυνατότητα του ηλιακού θερμοσίφωνα να θερμαίνει το νερό μόνο με τον ήλιο και το ρεύμα.

Τριπλής ενέργειας

Με τον όρο διπλής ενέργειας εννοούμε την δυνατότητα του ηλιακού θερμοσίφωνα να θερμαίνει το νερό μόνο με τον ήλιο, το ρεύμα αλλά και θέρμανση.

Για να θερμανθεί το boiler από το δίκτυο θέρμανσης, θα πρέπει αυτό να διαθέτει επιπλέον εναλλάκτη, ο οποίος στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι σωληνωτός, αποτελεί ενιαίο κομμάτι της φλάτζας του boiler μαζί με την ηλεκτρική αντίσταση και είναι βυθισμένος στη μάζα νερού του boiler.

Για Επισκευή – Service – Συντήρηση Ηλιακού Θερμοσίφωνα κάλεσε μας και θα είμαστε άμεσα κοντά σας!Iqservice